Utmaningen 2015

LoggaUtm


Karlstad multisports tävling “Utmaningen” var i år i form av Roganing/Kontrollplockning.
Lag om två personer, jag och Annelie körde Mix-klassen.
Under 4h gäller det att samla så många poäng som möjligt. Du får en karta med 50 kontroller som du först får se när starten går (Se KARTA), kontrollerna är olika mycket värda och det gäller att optimera din rutt efter din egen förmåga och styrka (Se ROADBOOK).
Poängavdrag om du målstämplar efter 4h. Dessutom 3 st äventyrskontroller som alla gav 50 poäng men som bara gick att ta under andra och tredje timmen ( av de fyra timmarna man hade på sig). Till din hjälp har du en cykel, men vissa kontroller fick endast tas till fots, men cykeln lämnad på en speciell växlingsplats ute på banan. Dessa kallades av någon anledning för “Drop Zone” och var markerade på kartan. I en av dessa var inte kontrollerna utmärkta, man fick kartan när man anlände till växlingsplatsen.

Start och Plan

Tävlingen inleddes med en kort prolog på nån kilometers löpning. Efter detta fick man kartan och kunde börja planera.
Vår plan blev att på cykel starta norrut för att ta så många poäng som möjligt på den norra delen av kartan för att sen hinna hem och ta äventyrskontrollerna innan fönstret för dessa stängdes efter 3h. Först två kontroller och sedan den “blinda” löpzonen, följt av ett antal kontroller på cykel, varav ett par högpoängare.

Äventyrskontroller

Äventyrskontrollerna bestod i:
Utm2015_KontrollKajkant
1. SUP/Madrasspadlling (50p).
Man fick välja mellan en luftmadrass eller en SUP, båda i laget skulle sedan på samma flytetyg ta sig över Klarälven och stämpla på en kontroll på andra sidan. Vi valde SUP:en, Annelie lade sig på mage och paddlade med händerna längst fram. Jag stod på knä i bakre delen och paddlade med den enda paddel vi fick.
2.Repklättring (50p)
Vada ut i Klarälven och klättra upp i ett rep hängande från en bro och stämpla längst upp (50p).
Min värdelösa cirkulation i händerna gjorde att jag inte hade nån som helst känsel i händerna, jag klarade inte av att klättra upp. Annelie klättrade upp men nådde inte stämplingsenheten.
Vi gav upp och fick helt enkelt klara oss utan dessa 50 poängen. ( Vanliga kontroller var värda mellan 4 och 26 poäng, så 50 poäng är mycket! )
3. Klättra ner för en kajkant och stämpla vid vattnet(15p)
4. Slackline(50p).
Båda lagmedlemarna skulle gå på en slackline ut över vattnet och stämpla på mitten, dock med ett rep ovanför huvudet som kan kunde hålla sig i.

Sista timmen

Efter besöket inne vid TC och äventyrskontrollerna så bestämde vi oss för en distansmässigt ganska lång rutt under den sista timmen. Vi bestämde oss för att köra ner till en av löpzonerna och ta de 4 kontroller som var där som var ganska värdefulla. På vägen ner tog vi 3 kontroller.
Vi hade ganska exakt 1h på oss. Det tog oss 24 minuter att ta oss till löpzonen, men då tog vi 3 kontoller på vägen. Vi bestämde att vi var tvugna att ha 20 minuter på oss för resan tillbaka för att ha marginal för strul. Det tog oss ganska exakt 15 minuter att ta de 4 kontroller som fanns i löpzonen. Med 19 minuter kvar gav vi oss av tillbaka till målet. Jag var frestad att ta kontroll 26 på tillbakavägen, men vi avstod. Vi målstämplade med ca 6 minuters marginal.

Väntan

Nackdelen med kontrollplocknig är att man inte vet under tiden tävlingen pågår hur man ligger till. Inte ens när man går i mål vet man om man vann eller kom sist. Tävlingsledningen måste sammanställa resultatet. Prisutdelning skulle hållas 1h efter målgång. Eftersom vi hade missat en av 50 poängarna så hade vi inte jättehöga förväntningar, men topp 5 kändes rimligt ( Linus åsikt, Annelie är alltid lite mer defensiv ).

Resultat

Vi slutade på en andra plats! Bara Christian Ericsson och Malin Hjalmarsson före oss, 29 poäng före oss. Helt plötsligt inser vi att de där missade 50 poängen för att vi inte lyckades klättra upp för det där repet innebar att vi missade 1:a-platsen…
Utm15Pallen

Se även en Video från tävlingen.

Karta


Utmaningen2015_karta

Karta med vår rutt inritad


Utmaningen2015-GiantLEAP-Rutt_opt

Roadbook, med poängen för varje kontroll


Roadbook

Diagram


Diagrammet visar akumulerad poäng som funktion av tävlingstid för de 4 främsta lagen i Mix-klassen. Det visade sig att det var tätt mellan 2:a, 3:e och 4:e-platsen!
Utm15Diagram