STAR 2014

STAR

Stockholm Adventure Race, Mixklass med Annelie
Inte jättestort startfält i Mix-klassen, men med flera bra lag på startlinjen.

20140913-ELD496-(ZF-2271-35048-1-001)
Precis stämplat vid tredje kontrollen ute på ön på första orienteringen. (Foto: Gunnar Eld)

Tävlingen innehöll ganska många korta sträckor och med växling ute på banan.
1. Prolog
2. Paddling (Fast bana utan stämpling)
3. Orientering
4. Paddling (Samma bana som 2, fast baklänges)
5. MTBO
6. Orientering

1. Prolog


Prolog i form av terränglöpning utmed snitslad bana.
Vi tog det ganska lugnt och växlade 5:a.

10548311_10204363664762216_4520254760756756349_o
Strax efter start

Prolog_minfo

Prologen följdes av en kortare löpning ner till kanotväxlingen. Här skulle det ha varit en kontroll, men folk (för jag kan inte skilja på funktionärer eller åskådare i detta läge) säger att den inte finns och att vi skall fortsätta, lite irriterade sjösätter vi kanoten.

2. Paddling 3km


Banan består av en brygga och en boj som skall rundas i Källtorpsjön, ingen stämpling förrän vi når badplatsen i nordvästra delen av sjön där även växling till första orienteringen sker.
Paddlingen går bra, vi kör på bra och går om de lag som är strax före oss ut och placerar oss på en 3:e plats, ca 2 minuter efter ledande Fredrik Ringström och Cecilia Jessen i Team Försvarsmakten när det är dags för orienteringen.

3+4. Orientering 4km+ Paddling 4km


Banan består av tre kontroller, vi går bra till första. Men till andra kontrollen så råkar vi ta fel väg inne i samhället, mycket klantigt.
Vid tredje kontrollen måste vi simma ett par meter ut till en ö för att stämpla. På vägen tillbaka från stämplingen så möter vi Ilona och Geir-Inge. De hade gjort en snurr vid första kontrollen och vi är just nu tvåa i tävlingen. Med Ilona och Geir-Inge i hälarna sätter vi fart ut på andra paddlingen tillbaka till Hellasgården.
Andra paddlingsträckan är samma bana som sträcka två fast baklänges. Vi ser Team Försvarsmakten framför oss på paddlingen. Vi vet att Ilona och Geir-Inge är starkare än oss på paddlingen, men vi klarar trots detta av att hålla dem bakom oss nästan hela paddlingen. De passerar oss precis på slutet och växlar strax före oss ut på MTB-sträckan.
KartaPaddling+OL_medinfo

5. MTBO


Ganska kul bana, lagom blandning av tekniska partier och mer snabbcyklat. Ett par partier med mycket stigar och vägkorsningar där man behövde vara med på kartan för att inte göra bort sig.
Klicka på kartan för att få upp den i full storlek.
MTBO_medinfo

Vi gick ut på banan någon minut bakom Geir-Inge och Ilona, väl mednvetna om att vi inte klarar av att cykla ifatt och ifrån dem på ren styrka. Skall vi ta oss förbi så måste vi orientera perfekt och smita förbi vid väl valt tillfälle!
På väg till tredje kontrollen så är vi ifatt! Tyävärr drabbas vi att cykelproblem och får göra två stopp för att fästa fast en sadel, vilket gör att de återigen får ett litet försprång.
Vid 6:e kontrollen så kommer de dock upp bakom oss ungefär samtidigt som vi stämplar. De hade snurrat lite till 5:e kontrollen och vi hade gått förbi utan att märka det.
Vi kör tillsammans till 7:e och 8:e kontrollen. På väg till 9:e kontrollen så har vi ritat in vänstervägvalet på kartan. Högervägvalet har dock lite lite större andel grusväg men också några höjdkurvor extra att passera. Det visar sig att Geir-Inge och Ilona tar högervägvalet och vi tar vänstervägvalet. Högervägvalet är inritat nedan på kartan med ljusgrön markering. Vårt vägval och gps-spår visas med blå markering.
Vi ser nu en chans att ta oss förbi! Framme vid 9:e kontrollen stämplar vi exakt samtidigt!
MTBO_8_9_alternativ

Kontroll 10 och 11 tas utan problem, vi växlar in nån minut bakom.

6. Orientering

Precis som på MTBO-sträckan så är förutsättningarna sådana att vi knappast skulle kunna springa ifrån Ilona och Geir-Inge. Skall vi förbi så gäller även här att orientera perfekt.

Karta, klicka på den för att få upp den i större storlek.
STAR2014-OL2_minfo

Mellan kontroll 2 och 3 finns valet att simma istället för att springa tillbaka och runt. Skall jag vara ärlig så har jag nog blivit så van vid att det alltid är nåt simmoment på tävlingarna nuförtiden att jag inte ens såg alternativet att springa tillbaka till bron mellan 2:an och 3:an.
På väg till 2:an möter vi dock Geir-Inge och Ilona som uppenbarligen har valt att springa runt. Återigen ser vi en liten chans att ta oss förbi. Så vi simmar! Vi kommer dock inte ifatt dem utan möter dem återigen när de är påväg ut från 4:e kontrollen.
OL2_Alternativ
Analysen i efterhand visar att vårt vägval nog trots allt var ganska bra. Vi hade visseligen längre tid på sträckan, men vi tappade mindre på den sträckan än på övriga sträckor.
Simingen tog 3:20, vår tid från bron och ner till kontroll 2 hade tagit 1:55. Så att springa tillbaka och runt hade tagit oss ungefär 3-4 minuter. Så vägvalen var någorlunda jämnbra.
Nästa chans att komma ifatt var mellan 5:e och 6:e kontrollen där vi hade chans att komma ifatt om vi gick spik på genom skogen. Vi har bästa sträcktiden mellan 5:an och 6:an, men det räcker inte. Vi är ett par minuter efter i mål.

Digramet nedan visar respektive lag:s tid efter ledarlaget under tävlingen. Vi är den gula grafen (Giant LEAP), Geir-Inge och Ilona är den mangentafärgade grafen (Isaberg Multisport)
DiagramMedFarg

Hellas lorez 99
Prisutdelning (Foto: Helena Tossavainen)

10646902_10152823320350209_7963694056937851770_n
10628214_10152823320245209_8527540124179173680_n