Kalmar Ironman 2015 – Ur min synvinkel

Jaha, vad skall man säga?

Lördagen en vecka innan tävlingen var jag ute och simmade, på kvällen kände jag mig lite hängig och på söndagmorgonen vaknade jag med rejäl förkylning. FAN!. Det var inte många glada ord som kom ur mig i början på veckan. Satsningen på Kalmar Ironman 2015 som hade kostat åtskilliga träningstimmar och kapital, höll på att rinna ut i sanden. På torsdagen ( två dagar före tävlingen ) var jag fortfarande osäker på om det skulle bli start eller inte. På fredagen togs dock det slutgiltiga beslutet att faktiskt starta. Skulle sedan sviterna av förkylningen sitta i för mycket så är det ju bara att bryta.

Simning


Jämfört med 2013 så har min simning inte förbättrats så mycket som jag hade hoppats på, men 5-7 minuter snabbare hade jag ändå räknat med. 2013 simmade jag på 1:24, denna gång var ambitionen att gå på några minuter snabbare än 1:20.
Väderleken sa att det skulle blåsa öst ca 5m/s under dagen. Det brukar vara lite mindre vind på morgonen, men när vi vaknade så märkte vi direkt att det blåste ganska bra även tidigt på morgonen.
Jag ställde mig precis framför 1:20-skylten i startfållan, där stod även ett stort gäng från klubben. Starten i Kalmar går till så att man självseedar sig efter förväntad simtid. När starten sedan går, så går hela ledet sakta ner i vattnet med de snabbaste först. Tiden tas från det att du går i vattnet.

Kl 06:55 går starten för proffsen, 07:00 går starten för amatörerna och jag kommer i vattnet 6 minuter senare.
Upp ur vattnet på tiden 1:26! Shit! Tog ju längre tid än förra gången! Efteråt visar det sig att det har tagit längre tid för de flesta. Så simtiden kändes trots allt ganska godkänd efteråt.
Men min egna plan låg jag nu 6 minuter efter!
1120_058421
Foto: Finnisherpix

Cykling


Cyklingen rullade på bra i början. Ölandsvarvet gick bra förutom ett kedjehopp med tillhörande fastkilad kedja nere i Degerhamn (klantig växling i samband med att jag lutade mig inåt i en skarp kurva). Men vinden gjorde sig påmind, sidvind hela vägen ner på öland och sidvind igen på vägen upp. Väl över på fastlandsidan så började det ta emot, om det var sviterna av förkylningen som satte sina spår eller vad det var vet jag inte, men tempot sjönk tyvärr rejält.
Målet och planen var att cykla på 5:30, vilket också sprack rejält. Sluttiden blev 5:43.
Eventuella möjligheter att gå under 11h var därmed definitivt grusade.
Cykel_Degerhamn
Foto: Per Östlund

Löpning


Planen var att starta i 5:40-tempo för att med lite marginal för depåer mm kunna springa maran på under 4h. Jag höll mitt planerade tempo i ca 6km, sedan sa magen ifrån. Hade kraftigt ont i magen och tempot sjönk rejält. I och med detta så försvann också motivationen helt och hållet. Jag ställde in mig på att bara ta mig i mål. Hade även ett skavsår på ena foten som jag funderade på att stanna för att fixa.
Efter ca 21km kommer Niklas ifatt mig. Niklas startade ca 4 minuter före mig ( i och med självseedningen ). I och med min temposänkning på löpningen så har han sprungit ifatt ca 17 minuter redan på de första 21km. Med samma temposkillnad så skulle han därmed vara ca 17 minuter före mig i mål och då slå mig med 13 minuter. Vilket även innebär en avsevärt bättre tid än min tid från 2013.

I och med denna insikt så vaknar tävlingsdjävulen inuti mig upp från sin dvala. Jag gör en tempoökning från 6:30-tempo till 5:45 som Niklas håller när han passerar mig och jag lägger mig en halvmeter bakom Niklas. Där ligger jag sedan kvar på ren vilja i 21km in i mål. Vi går i mål samtidigt. Jag på ca 11:39 och Niklas på 11:42

Jag tog mig runt, och jag lyckades trots allt slå min tid från 2013, men en viss mängd besvikelse finns trots allt inombords. Direkt efter målgång så är allt väldigt härligt och man känner sig väldigt nöjd med att ha gått i mål. Men jag skall ärligen säga att jag hade förväntat mig en tid som åtminstone var låga 11h även om att kunna gå under 11h skulle ha krävt en för mig ganska bra insats på alla tre grenarna.
1120_044923
Simning (3.86km) 1:26:29.
Cykel (180.2km) 5:43:41.
Löpning (42.2km) 4:21:30.
Totaltid: 11:38:59.
After